Kisah Rakyat Mistik Tempatan Viral

Misteri ketukan pintu di Pahang pula, kali ni bau bvsuk seperti b4ngkai

Seorang pembantu kedai tr4uma selepas terkejut dengan ketukan misteri di rumahnya pada Jumaat lalu ketika dia sedang melayari media sosial mengenai kejadian berkenaan.

” Sebaik saya mendengar ketukan yang kuat, tiba-tiba terbau sesuatu yang amat busuk seperti bangkai.”

Itu perkongsian sebuah keluarga di Kampung Perias disini yang menyaksikan kejadian ketukan msteri mula memasuki negeri Pahang.

Habibah Sulong,57, berkata, kejadian ketukan selama lima minit kira-kira pukul 9.30 malam itu berlaku ketika dia dan suami serta tiga anaknya berada di dalam rumah.

” Selepas mendengar ketukan mula-mula suami saya ingat ada budak-budak kampung yang main ketuk-ketuk di rumah.

” Tetapi selepas mengintai dan tiada orang serta terbau sesuatu yang amat busuk seperti bangkai kami menjadi terkejut dan berasa t4kut,”katanya di sini hari ini.

Buka pintu sebaik ketukan berakhir, sekali

Beliau memberitahu, selepas ketukan berakhir, suami dan anak-anaknya telah membuka pintu dan tidak melihat apa-apa kelibat dan kesan kehadiran orang.

Bagaimanapun katanya, bau yang amat busuk masih ada menyebabkan mereka berasa t4kut.

Sementara itu, dalam kes berasingan, seorang pembantu kedai tr4uma selepas terkjut dengan ketukan msteri di rumahnya pada Jumaat lalu ketika dia sedang melayari media sosial mengenai kejadian berkenaan.

Siti Fatimah Ghazali, 37, dari Kampung Perias, Jerantut Feri di sini memberitahu, rumahnya antara dua buah kediaman di kampung yang terlibat dengan ketukan msteri.

Menurutnya, kejadian berlaku pada jam 9 malam ketika dia sedang tidur di dalam bilik.

” Saya memang mengetahui kejadian itu di Selangor dan Melaka melalui media sosial dan akhbar. Ketika ketukan berlaku saya sedang melayari Facebook dan membaca mengenai msteri itu.

” Ketika berharap semoga tiada kes seperti itu tiba-tiba terdengar bunyi ketukan di pintu. Saya tidak membuka pintu kerana t4kut dan terus berselimut,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Tambahnya, ketika kejadian dia tinggal seorang diri manakala dua anaknya berusia 16 tahun sedang bekerja dan seorang lagi berusia 12 tahun berada di rumah jiran.

Siti Fatimah mengakui dia sangat t4kut dan sehingga kini masih demam dan tidak mampu pergi kerja.

Menurutnya, kini dua anaknya ket4kutan dan tidak boleh tidur sendirian terutama selepas mengetahui jirannya, Habibah Sulong, 57, juga berdepan situasi sama selepas itu.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Jerantut, Superintendan Mazlan Hassan mengesahkan pihaknya ada menerima laporan polis mengenai kejadian tersebut.

Reaksi warganet

Sementara itu, menerusi ruangan komen rata-rata warganet meninggalkan pelbagai bentuk komen berkaitan kejadian terbabit.

Ada yang memberi nasihat kepada orang ramai supaya membaca surah-surah tertentu, malah ada yang bergurau dan membuat lawak.

” Aku pelik nape tak ketuk umah-umah besar dato datin tan sri acah2 ada title tu? why? why umah2 kecil sahaja yang kena,” komen Izhar.

SHAH ALAM – Tidak dinafikan m4khluk h4lus seperti j-in wujud dan boleh mengg4nggu sehingga menimbulkan ketakutan kepada orang ramai, tetapi ia tidak seharusnya menjadi perkara yang men4kutkan.

Pendakwah yang juga Pensyarah Kanan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Madya Ts Dr Mohd Nor Mamat berkata, hidup dalam ket4kutan sangkaan sebegini tidak membawa faedah, apatah lagi ket4kutan mel4mpau menyebabkan hidup dalam dunia mi-stik tanpa kew4rasan ak4l.

“Secara psikol0gi, ketakutan atau keterl4luan berfikir tentang sesuatu perkara boleh menjadi g4ngguan separa sedar ataupun halusinasi yang boleh membawa akhirnya kepada skizofrenia.

“Bagi sesetengah orang yang tidak mengendahkan cerita-cerita yang didengari ataupun tidak mengambil kisah, barangkali gangguan sebegitu tidak terdengar dan mengganggu mereka,” katanya kepada Sinar Harian di sini hari ini.

Tidak perlu memperlekehkan ataupun mengagungkan kuasa m4khluk halus.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai mist-eri bunyi ketukan pintu rumah di Sabak Bernam sehingga menimbulkan rasa takut dalam kalangan penduduk.

Mohd Nor berkata, sungguhpun ada g4ngguan, masyarakat tidak digalakkan untuk menyelesaikannya dengan cara perb0mohan atau perdu-kunan yang mengheret kita ke alam mistik dan khu-rafat.

“Cukup dengan fitrah dan adab yang dianjurkan dalam Islam. Tidak perlu memperl3kehkan ataupun mengagungkan kuasa m4khluk halus.

“Antara amalan yang baik untuk kita lakukan ialah berdoa memohon agar dijauhkan kejahatan tempat tersebut dan dikekalkan kebaikan yang ada dan ayat-ayat pelindung diri sentiasa dijadikan amalan.

“Tidak ada sebab untuk kita berasa takut seandainya kita hidup harmoni dalam kehidupan secara fitrah. Paling utama, sentiasalah tambah ilmu dan pengetahuan agar kita tidak selamanya berfikiran sempit sehingga men4kutkan diri kita sendiri,” kata beliau.

Sementara itu, Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, sebagai manusia biasa yang menjalani kehidupan di alam nyata, dalam mencari penyelesaian terhadap sebarang masalah yang dihadapi hendaklah dimulai dengan cara tabii.

Menurutnya, alam tabii mempunyai undang-undangnya atau hukumnya yang tersediri iaitu yang dikenali sebagai hukum tabii atau ‘natural law’.

Bagaimanapun, katanya, sekiranya berhadapan dengan situasi atau kejadian yang tidak tabii, maka agama tidak menghalang manusia daripada berikhtiar untuk mengatasinya mengikut kaedah-kaedah lain seperti ruqyah dengan menggunakan ayat al-Quran atau doa-doa tertentu, rawatan alternatif dengan syarat tidak mensy-irikkan sesuatu dengan ALLAH SWT.

“Mohonlah terus kepada ALLAH SWT sebab Dialah yang menyembuhkan segala peny4kit, yang mampu menolong hamba-hamba-Nya mengatasi apa jua masalah dan kes-ulitan dihadapi.

“Memang kuasa ALLAH SWT tidak terbatas dan mengatasi segala kuasa makhluk sebab Dialah yang mencipta alam semesta ini sama ada yang nyata atau gh4ib,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *