Kisah Rakyat Tempatan Viral

Pesakit Baru Umur 28 Tahun Dan Tidak Pernah Ada Masalah Kesih4tan. Doktor Ini Ceritakan Kenapa Pes4kit Itu Terus Masuk Zon Merah

WALAUPUN usia muda dan tidak mempunyai masa.lah kesihatan, tak bermakna seseorang itu sihat sepenuhnya.

Benarlah kata pepatah bahawa mencegah itu lebih baik daripada mengubati.

Berusia 28 tahun, seorang pesakit terpaksa dikejarkan ke zon merah di sebuah hos.pital selepas mengalami sa.kit dada sebelum tidak sedarkan diri.

Di zon merah, dada pe.sakit lelaki itu ditekan dengan kaedah cardiopulmonary resuscitation (CPR).

“Masing-masing sudah tahu apa patut buat. Bagaikan refleksi, nya.wa pesakit perlu diselamatkan dalam masa yang singkat. Bagi saya ETT (Tiub Endotrakeal),” tulis Dr Ahmad Samhan Awang di laman Facebook beliau.

Menurut doktor berusia 34 tahun itu, nadi pesa.kit berkenaan diperiksa dan CPR dilakukan berulang kali.

“Selang setiap dua minit, nadi akan diperiksa dan penekan dada bertukar,” ujar Dr Ahmad Samhan yang berpengalaman bertugas di Jabatan Kecem.asan dan Trau.ma di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Tambah Dr Ahmad Samhan, pesakit yang terbaring di katil zon merah itu tidak mempunyai masalah kesihatan.

“Dia seorang perokok, sehari 14 batang.”

Pesakit masih tidak sedarkan diri setelah diberi rawatan dan keadaan itu berlarutan hampir setengah jam selepas diberikan resusitasi (kaedah rawatan untuk memulihkan seseorang yang hampir ma.ut kerana le.mas atau sera.ngan jantung).

Dr Ahmad Samhan

Bagaimanapun, tiada tanda-tanda respons yang ditunjukkan pesa.kit sehingga pakar mengarahkan beliau memaklumkan kepada keluarga pesakit.

Seorang wanita sedang duduk di ruang menunggu bersama seorang anak yang diribanya, manakala seorang lagi tertidur dengan kepala di paha wanita itu.

“Puan isteri kepada En A? Ya, saya.

“Saya Dr Samhan. Kami dah cuba sebaik mungkin tapi Allah lebih menyayangi suami puan. Kami minta maaf,” kata Dr Ahmad Samhan.

Menurut beliau, wanita itu kelu tidak terkata ketika menerima perkhabaran sedih mengenai suaminya.

“Anak yang diriba tiba-tiba menangis seolah-olah faham apa yang telah terjadi pada ayahnya,” katanya.

Perkongsian Dr Ahmad Samhan di Facebook.

Sehubungan itu katanya, jika dahulu, serangan sa.kit jantung sinonim dengan orang tua tapi kini orang muda pula semakin ramai dise.rang pen.yakit itu.

“Malahan, yang diserang tak pernah ada sakit jantung dan aktif bersukan. Mungkin cara hidup, pemakanan dan tabiat merokok menjadi punca utama.

“Benar, untuk ubah cara hidup dan berhenti merokok bukan sesuatu yang mudah. Bukan tak mahu berhenti. Dah berkali cuba tapi gagal. Terus kecewa dan berhenti untuk cuba lagi.

“Tapi ingat, kita ada isteri yang perlu kasih sayang seorang suami, ada anak kecil yang dahagakan kasih sayang seorang ayah dan ada ibu ayah yang rindukan kehadiran seorang anak.

“Kita perlu korbankan rasa kecewa untuk cuba terus berhenti merokok. Kita perlu korbankan rasa ketagih pada rokok. Kita perlu berkorban demi mereka. Berkorbanlah sebelum kita terkorban!” katanya.

Sumber : MSTAR ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *