Politik Tempatan Viral

Tun M nak balik langkawi, sekali kena tahan masa roadblock

Walaupun teruk dik3cam kerana salah satu Twitter beliau di salah tafsir, Tun M seolah-olah tidak menghiraukan perkara tersebut dan terus menjalani kehidupan seharian seperti biasa

Pagi ini, Tun M telah bertolak ke Langkawai bagi urusan rasmi. Beliau turut berkongsi gambar kereta di tahan ketika sekatan jalan raya bagi tujuan semakan permit pergerakan PKPB

“Saya dijadual pulang ke kawasan Parlimen Langkawi hari ini. Sebelum itu saya melepasi sekatan dan semakan permit pergerakan PKPB.
Terima kasih frontliners.” kongsi Tun M di laman sosial facebook rasmi milik beliau

Di Langkawi, Tun M sempat melawat kebun penanaman buah-buahan untuk pemasaran tempatan

“Setiba di Langkawi, singgah melawat di Lang Agro Park, sebuah kebun yang menanam pelbagai buah-buahan dan dipasarkan di sini. Interns yang terdiri dari pelajar-pelajar UPM meminta saya tulis komen dalam buku laporan mereka. Saya harap mereka maju jaya dan sentiasa bersemangat di dalam apa jua bidang yang diceburi.” kongsi Tun M

Dalam pada itu ciapan Tun M semalam terus di salah tafsir dan di ambil di luar konteks. Pelbagai pihakk telah m3ngecam Tun M termasuklah seteru Tun M iaitu bekas Perdana Menteri, Najib Razak

Najib minta p4dam media sosial Dr Mahathir

Semua akaun media sosial Tun Dr Mahathir Mohamad perlu dip4dam sebelum lebih banyak ker0sakan berlaku, kata Datuk Seri Najib Razak.
Bekas perdana menteri mengulas kenyataan terbaru wakil rakyat Langkawi berhubung gesaan “memb-unuh” warga Perancis.

“Dunia perlu bertenang dan membaca penuh kenyataan Dr Mahathir. Saya pasti beliau tidak bermaksud seperti yang didakwa.

“Namun jika betul, itu pandangan peribadinya dan bukan Malaysia.

“Dalam pada itu, seseorang perlu menurunkan semua akaun media sosialnya sebelum beliau membuat lebih banyak ker0sakan,” katanya.

Dr Mahathir dalam satu ciapan berkata umat Islam berhak m4rah dan membunuh jutaan warga Perancis kerana pembun-uhan beramai-ramai pada masa lalu.

Beliau mengulas se-rangan gereja di Niece, Perancis semalam yang mengakibatkan tiga terbu-nuh dan beberapa orang lagi ce-dera.

Hanyat satu rangkap, Tun M dik3cam

Semalam, sekali lagi Tun Mahathir dibantai hanya satu rangkap yang hanya dibaca separuh tanpa faham seluruh konteks.

“Muslims have a right to be angry and k-ill millions of French people for the massacres of the past. But by large the Muslims have not applied the ‘eye for an eye’ law. Muslims dont. The French shouldn’t. Instead the French should their people to respect other people’s feeling”

Terjemahan BM should be ‘Orang Islam punyai hak untuk m4rah dan bu-nuh jutaan orang Perancis dari peristiwa pembu-nuhan beramai-ramai di masa lalu. Tetapi orang Islam tak amal undang-undang berbalas de-ndam. Orang Islam tak semacam itu. Begitu juga orang Perancis tidak perlu lakukannya. Sebaliknya Perancis perlu ajar rakyat mereka untuk hormati perasaan orang lain’

Berulang kali saya baca, kat mana orang tak faham ayat ni. Sampai rasa bodoh sangat ke English aku ni faham lain dari orang faham? Tun bukan nya cakap orang Islam boleh bu-nuh orang. Tun m4rah orang yang bu-nuh cikgu tu. Tapi Tun jugak m4rah sebab prov0ke orang, ko rasa kalau orang buat karikatur yang hina Rasulullah dan suruh orang komen atas alasan Freedom of

Expression ko rasa pembu-nuhan tu akan jadi tak? Itu yang Tun maksudkan.
– Adam Mukhriz

Ciapan Tun Dr Mahathir Dip4dam, Dianggap ‘L4nggar Peraturan Twitter’ Oleh Kerajaan Perancis

Dalam perkembangan lain, Twitter dilaporkan telah mem4dam salah satu kicauan bekas perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad yang didakwa telah mencetuskan kem4rahan, lapor Jakarta Post.

Menurut The Jakarta Post, Tun Mahathir dikatakan menulis,

Kicauan tersebut turut menimbulkan ke-caman daripada kerajaan Perancis sendiri yang meminta akaun Tun Mahathir digantung.

“Saya telah bercakap dengan pengarah urusan @TwitterFrance. Akaun @chedetofficial mesti digantung serta merta. Jika tidak, @twitter akan menjadi rakan subahat kepada panggilan rasmi untuk, meng4ncam rakyat perancis” kata Setiausaha Dalam Negeri untuk Sektor Digital Perancis, Cedric O.

Pun begitu, Tun Mahathir tidak mengaitkan kejadian itu secara langsung dengan ciapan beliau semalam.

Dalam bebenang beliau semalam, Tun Mahathir menyatakan bahawa beliau tidak setuju dengan tindakan mengasari serta menyebabkan pemergian guru Perancis yang menunjukkan karikatur Nabi Muhammad di dalam kelasnya atas alasan kebebasan bersuara.

Pun begitu, beliau bertegas bahawa kebebasan bersuara tidak membenarkan seseorang hak untuk mengh-ina orang lain.

Dah baca? Jangan lupa like, share dan komen ya. Terima kasih

Sumber: FB,Tun Mahathir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *