Tempatan Viral

Lelaki Kant0i Curi Kereta Polis, Sekali Wanita Ni Dakwa Tak Kenal

Dua hari lepas, pihak polis berjaya men4han dua beradik dan seorang wanita yang dipercayai terlibat mela-rikan sebuah kereta peronda (MPV) model Honda Civic 1.8S milik pasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara (SPU). Kenderaan itu kemudian ditemui di Shah Alam, Selangor

Difahamkan suspek utama dikatakan bertindak mencu-ri kenderaan MPV terbabit kerana mahu menunjuk kepada teman wanitanya. Walau bagaimanapun, wanita itu menafikan dia teman wanita kepada lelaki berkenaan.

Sus-pek meny4mar sebagai polis

Susulan penahanan pasangan kekasih itu, polis turut men4han seorang lagi lelaki iaitu adik kepada su-spek di Tasek Gelugor bagi membantu sia-satan.

Menerusi Berita Harian, siasatan mendapati suspek utama itu mengambil teman wanitanya di kawasan Tasek Gelugor dan pasangan kekasih berkenaan juga cuba meny4mun sebuah kedai runcit dekat situ sebelum mereka memandu ke Shah Alam.

Namun, wanita berusia 21 tahun itu mendakwa dia tidak mengenali lelaki itu dan sedang bekerja di sebuah kedai telefon bimbit kira-kira jam 9.45 malam ketika dia dibawa pergi.

Dia memberitahunya bahawa dia memiliki beberapa rekod jenayah yang harus diselesaikan. Oleh sebab itu dia mengikuti suspek kerana takut.

Menurut wanita itu, suspek mengaku sebagai polis telah pergi ke tempat kerjanya dan mengarahkan dia untuk mengikutinya. Suspek bagaimanapun menyatakan sebaliknya, dia mengenali wanita itu sebagai kekasihnya.

Siasat pihak polis

Selain menyiasat kejadian itu, kami juga sedang menyiasat apakah ada unsur kecuaian pihak polis. Kami percaya bahawa kami akan dapat menyelesaikan siasatan tidak lama lagi.

Pada masa kejadian, ada seorang polis yang mengawasi unit kenderaan peronda yang bertugas. Abang kepada dua adik beradik berkenaan berjaya mengambil kunci kereta dari rak sebelum meninggalkan komputer riba di belakang. Siasatan polis juga mendapati suspek utama itu pernah dit4han pada 15 Oktober lalu kerana mencuri kabel elektrik dan dipercayai mempunyai ma4alah me-ntal.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor mengesahkan kejadian itu dan pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengetahui motif sebenar kejadian terbabit.

Siasat wujud kecu-aian MPV polis dila4rikan

KUALA LUMPUR: Polis masih menjalankan siasatan dalaman merangkumi pelbagai aspek termasuk kecuaian berhubung insiden kereta peronda (MPV) pasukan keselamatan itu dilarikan dalam kawasan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara (SPU), Pulau Pinang.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya, berkata setakat ini, tiada anggota dan pegawai polis yang digant-ung tugas susulan ins-iden terbabit.

“Kita masih menjalankan siasatan mengenai kes MPV polis dilarikan itu.

“Mengikut siasatan terkini, tiada anggota yang digantung kerja,” katanya pada BH, hari ini.

Kelmarin, dua beradik lelaki dilaporkan membawa sebuah komputer riba kononnya mereka anggota polis dari bahagian Sumber Teknologi Maklumat sebelum melarikan sebuah MPV polis dalam kawasan IPD berkenaan.

Dalam kejadian jam 9.15 malam itu, dua lelaki berusia 28 dan 32 tahun datang ke bahagian MPV terbabit untuk membuat pemeriksaan ke atas kamera (dashcam) dalam kenderaan terbabit.

Sumber dipetik berkata, ketika kejadian terdapat seorang anggota polis berpangkat sarjan bertugas sebagai penyelia MPV dan dia tidak mengesyaki perkara tidak betul terhadap kedua-dua beradik berkenaan.

Sumber : NST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *