Kisah Rakyat Tempatan Viral

Hiina Fizikal Wanita di FB, Eira Aziera Disaman RM2 Juta. Ini Kenyataan Dari Peguam Suharnizan

Bulan lalu, kisah membabitkan influencer bernama Eiira Aziera yang dihalau keluar dari sebuah restoran asam pedas popular di Melaka telah mencuri perhatian ramai.

Ketika itu ramai juga yang tidak bersetuju dengan Eiira yang dianggap keterlaluan kerana mengeluarkan kata-kata kes4t terhadap pemilik restoran terbabit.

Kemuncaknya apabila cerita lama Eiira menghiina fizikal seorang wanita telah ‘dikorek’ dan ditularkan semula.

Susulan itu, wanita terbabit telah membuat laporan poIis dan mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap Eiira.

Terbaru, Eiira berdepan saman lebih RM2 juta susulan tindakannya yang didakwa menghiina bentuk fizikal seorang wanita menerusi Facebook (FB) secara langsung, pada 18 Ogos lalu.

Peguam bagi pihak Suharnizan Md Sidek, 37, iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, saman sudah difailkan di Mhkamah Tinggi Johor Bahru dan kemudiannya akan diserahkan kepada pihak personaliti itu.

” Hari ini saman sudah didaftar di mhkamah dan petang ini saya sudah terima emel dari tetuan Yahaya Ahmad & Co dari Sungai Petani, Kedah, yang mengatakan bertindak bagi pihak Eiira Aziera atau nama penuhnya adalah Noorazira Pissal, 37.

” Jadi Saman dan Pernyataan Tuntutan akan diserahkan menerusi emel dan kurier kepada peguam Eiira (personaliti) dan dalam tempoh 14 hari, kehadiran perlu difailkan.

” Dalam 14 hari selepas itu, pembelaan perlu difailkan. Tarikh sebutan pertama di Mhkamah Tinggi Johor Bahru adalah pada 11 November depan,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Mohd Rasheed berkata, sebutan pada 11 November depan itu akan dibuat secara atas talian dengan pendaftar dulu saja.

Sebelum ini, media melaporkan Suharnizan yang juga Pesuruhjaya Sumpah mendakwa personaliti itu mengeluarkan kata-kata kes4t termasuk memaparkan gambarnya serta anaknya tanpa pengetahuan dan kebenaran pihaknya selepas dia meninggalkan komen di ruangan komen media sosial personaliti terbabit.

Hanya disebabkan komen ini..

Katanya, insiden yang berlaku kira-kira jam 10 pagi, 18 Ogos lalu, dipercayai bermula apabila dia menulis komen ‘live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ menerusi video secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di laman terbabit.

Pada 14 September lalu, pihak Suharnizan dimaklumkan terdapat satu paparan video yang dimuatnaik dan dikongsikan di media sosial oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’ dengan kandungan video selama lapan minit memaparkan antara lain menghiina rupa fizikalnya sehingga tular mencapai ribuan pautan serta komen.

Susulan itu, laporan poIis dibuat di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, pada 15 September lalu.

Sumber AsiaKini

Peguam bagi pihak Suharnizan iaitu Mohd Rasheed memaklumkan walaupun terdapat permohonan maaf yang dibuat secara langsung menerusi FB ‘influencer’ itu, namun isu ‘b0dy shamiing’ boleh didakwa mengikut Sksyen 233 (1)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *