Tempatan Viral

Fahmi persoal sidang media Ismail Sabri tiba2 batal. Rupanya ada kaitan dgn Menteri Agama

Hari ini MP Lembah Pantai, Fahmi Fazil mempersoalkan sidang media Dato Ismail Sabri jam 2pm, yang telah dib4talkan beberapa minit sebelum sepatutnya ke udara.

“What’s going on?”soal Fahmi

Menjawab perosalan tersebut, Ismail Sabri bertindak membatalkan sidang media kerana salah seorang menteri telah didapati po-sitif cov-id dan beliau perlu kuar-antinkan diri bagi menge:lakkan dari memb4hayakan media dan orang ramai

Berikut kenyataan Ismail Sabri di Facebook milik beliau

“Ramai orang persoalkan kenapa tiba-tiba saya memb4talkan sidang media saya hari ini.

” Sebenarnya pagi tadi saya mempengerusikan Mesyuarat Khas Menteri-Menteri untuk membincangkan tindakan seterusnya untuk mengawal pen-ularan COVID-19 seperti memperkenalkan PKPB zon Kota Kinabalu termasuk Penampang dan Putatan.

Selepas habis mesyuarat, saya dimaklumkan bahawa YB Menteri Hal Ehwal Agama didapati posi-tif COVID-19.

Saya berada di dalam mesyuarat tersebut. Oleh itu saya membuat keputusan segera untuk membuat sw-ab test dan balik ke rumah untuk ‘self-quar-antine’.

Saya tidak mahu Sidang Media saya itu boleh memb4hayakan para media.

InsyaAllah esok keputusan swab test saya itu akan keluar.

Doakan agar keputusan swab test nanti nega-tif.

Dalam pada itu, menurut Fahmi lagi kes Menteri Agama Positif Covid hari ini adalah bukti paling kukuh keputusan Datuk Ismail Sabri untuk tidak mewajibkan saringan & kuarantin bagi yg pulang dari Sabah sebelum 27/9 adalah keputusan yang tidak berasaskan bukti, tidak berasaskan sains perubatan, dan tidak betul.”It was the wrong decision” ciap Fahmi di akaun twitter.

Menteri agama disahkan posi-tif Covid-19, buat permohonan maaf

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Dr Zulkifli Mohamad, mengesahkan dia dijang-kiti Covid-19 sebentar tadi.

Membuat kenyataan itu di media sosial Zulkifli juga meminta memberitahu keadaan kesihatannya ketika ini adalah baik.

Pada masa sama senator itu juga menasihatkan orang ramai yang menghadiri majlis melibatkan kehadirannya antara 24 Sept hingga 4 Okt lalu agar menjalani pemeriksaan saringan Covid-19 di mana-mana klinik kesihatan dengan segera.

بسم الله الرحمن الرحيم

“Kepada Allah saya berserah, kepada-Nya jua saya memohon pertolongan.

” Seperti yang telah saya maklumkan dalam kenyataan pada hantaran (posting) sebelum ini, saya telah disahkan positif oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Saya mohon maaf atas sebarang bentuk kelemahan dan kekurangan daripada diri saya.

” Insya-Allah, bantuan Mus’adah Khas Siswa Siri 2 yang saya janjikan semalam kepada siswa yang terk4ndas, tetap akan diteruskan oleh agensi-agensi agama di bawah saya. Program-program Musa’adah COVID-19 yang telah diaturkan, akan terus dijalankan seperti biasa di seluruh Malaysia. Masih ramai yang memerlukan bantuan kewangan, barangan asas, makanan dan lain-lain dalam tempoh yang getir ini. Sejak Mac, bantuan disalurkan tanpa mengira agama dan bangsa. Pandemik COVID-19 benar-benar mengajar saya erti kebersamaan. Saya akan pastikan semua bantuan sampai kepada sasaran, insya-Allah.

“Saya berdoa kepada Allah SWT semoga Allah SWT selamatkan dan sembuhkan rakyat Malaysia yang menghidap COVID-19 termasuk diri saya. Saya sayang anda semua. Patuhi semua SOP yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Keselamatan Negara di mana jua anda berada.

“Orang ramai yang menghadiri majlis yang melibatkan kehadiran saya sepanjang 24 September hingga 4 Oktober diminta menjalani pemeriksaan saringan COVID-19 di mana-mana klinik kesihatan dengan segera.

“Alhamdulillah, sehingga saat ini keadaan kesihatan saya adalah bertambah baik. Terima kasih kepada Menteri Kesihatan Malaysia, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia dan para doktor serta barisan hadapan yang amat prihatin dengan keadaan saya.
Sekian, terima kasih.”-Dr Zulkifli

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *