Kisah Rakyat Tempatan Viral

Netizen tinggal komen tak ber4dab. Sekali Tuanku Permaisuri Agong respon balik

BI4DAP! Itu perkataan yang sangat tepat untuk seorang pengguna Instagram yang telah meninggalkan satu komen yang sangat tidak patut, tambah lagi kepada individu yang terhormat di negara kita.

Tidak pernah lagi sebelum ini Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah memuat naik sesuatu yang bersifat komen daripada wargamaya pada entri di Instagram kepunyaan baginda, @airtangan_tunkuazizah kecuali jika ia sesuatu yang mengga-nggu baginda.

Semalam, baginda muat naik satu entri, beliau ternyata kec-ewa dengan komen seorang pengguna Instagram yang menggunakan akaun pa-lsu dan meninggalkan komen yang cukup bi4dab serta tidak ber4dab.

“Susah kalau orang sak-it ji-wa!” tulis baginda pada entri tersebut.

Baginda juga telah memb4las komen tersebut;

“Apa mas4lah anda dengan saya?”

Ketika artikel ini ditulis, terdapat lebih 1,800 komen yang ditinggalkan pada entri tersebut.

“Apa mas4lah anda dengan saya?”- Tuanku Permaisuri Agong respon netizen tak ber4dab

Ramai yang meminta Tuanku Permaisuri untuk membuat lap0ran kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan juga Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (MCMC) terhadap akaun pals-u tersebut.

Rata-rata mereka meluahkan rasa ge-ram dan se-sal dengan komen neg-atif itu.

Mereka berkata, sabar Tuanku.. itu namanya manusia tiada ad4b.

Tidak tau hormat orang. Mohon ambil tindakan Tuanku Permaisuri… mesti diajar kesopanan dan kesusilaan.

Cuba report Suruhanjaya Multimedia. Nak tengok juga rupa orang yang suka sangat komen nega-tif kat Tuanku.

Tak yah layan depa Tuanku. Ramai lagi sayang Tuanku . Kami sayang Tuanku, kami adore Tuanku. Secebis kata-kata dia takkan effect kat kita sikit pun.

Ya Allah, biadapnya dia. Semoga Allah sentiasa lindungi Tuanku sekeluarga.

Terdahulu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sedang menjalani raw-atan susulan di
Institut Jant-ung Negara (IJN) kerana kerac-unan makanan.

Kesihatan Agong tak membi-mbangkan, kembali bersemayam tak lama lagi

Istana Negara memaklumkan tahap kesihatan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ahmad Shah kini dalam keadaan stabil serta tidak membimbangkan selepas menjalani rawatan keracunan makanan serta intervensi selepas dinasihatkan menjalani raw-atan susulan di Institut Jant-ung Negara (IJN).

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata rawatan keracunan makanan bermula apabila baginda dimasukkan ke IJN pada malam 21 Sept lalu.

Menurutnya, rawatan intervensi pula dilakukan susulan pengimejan MRI pada 22 Sept menunjukkan kecede-raan yang telah dialami oleh Al-Sultan Abdullah ketika bersukan.

“Seperti sedia maklum, Seri Paduka Baginda sangat aktif berkecimpung dalam beberapa jenis sukan, antaranya polo berkuda, bolasepak, skuasy, hoki dan golf.

“Rawatan intervensi pada sendi-sendi lutut dan buku lali Al-Sultan Abdullah berlangsung dengan jayanya pada 24 Sept. Baginda kini berada dalam keadaan sta-bil serta tidak memb-imbangkan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, Agong dimasukkan ke IJN pada Isnin lalu dan Istana Negara memaklumkan baginda mengadu tidak si-hat.

Dua hari kemudian, Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa dia berjaya mendapat sokongan majoriti daripada anggota parlimen untuk membentuk kerajaan baru.

Bimbang peningkatan kes positif

Ketua pembangkang itu berkata, Al-Sultan Abdullah berkenan untuk menerima beliau menghadap tetapi ditangguhkan berikutan masalah kesihatan.

Sementara itu Ahmad Fadil berkata, ekoran daripada rawatan intervensi itu Al-Sultan Abdullah dinasihatkan untuk menjalani rawatan susulan dengan pengawasan rapi pasukan pakar peru-batan IJN.

Jelasnya, baginda dijadualkan berangkat pulang bersemayam di Istana Negara dalam masa terdekat setelah selesai menjalani rawatan susulan ini.

“Al-Sultan Abdullah amat tersentuh hati dengan keprihatinan rakyat terhadap keafiatan baginda dan menzahirkan penghargaan serta terima kasih kepada seluruh rakyat yang telah mendoakan kesejahteraannya.

“Baginda turut menasihati rakyat supaya menjaga kesihatan diri masing-masing dan sentiasa berwaspada serta mematuhi ketetapan kerajaan dan tatacara kebiasaan baru berikutan situasi semasa jang-kitan vir-us Covi-d-19 di Malaysia yang kian meningkat,” jelasnya.

Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan kebi-mbangan susulan jumlah kes positif Covid-19 yang naik secara menda-dak ketika ini.

“Baginda turut menzahirkan kegu-saran berikutan peningkatan kepada sebanyak 36 kes positif Covid-19 di Semenanjung Malaysia setelah kembali dari negeri Sabah, yang dikesan daripada 20 hingga 27 Sept.

“Kendati pun, seluruh rakyat turut diseru bersama-sama mendoakan semoga baginda Al-Sultan Abdullah dikurniakan kesembuhan dengan segera dan kesi-hatan berpanjangan,” kata Ahmad Fadil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *