Kisah Rakyat Tempatan Viral

Selepas boleh mengangguk kepala, Ini perkembangan terkini yg Aqilah mampu lakukan

GEORGETOWN – Mngsa yang tersela-mat dalam kejadi-an keracu-nan gas karbon monoksida dalam sebuah kereta di tapak parkir stesen minyak pada 17 September lalu dilaporkan sudah se-dar daripada ko-ma petang tadi.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, sebelum ini diko-makan untuk tujuan raw-atan di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Beliau berkata, Nor Aqilah juga dilaporkan mengangguk kepala sebagai tanda mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya.

“Alhamdulillah, adik Aqilah sudah sedar daripada ko-ma dan menga-ngguk kepala tanda kenal ahli keluarga yang datang melawat dia,” katanya ketika dihubungi malam ini.

Petang tadi, mngsa dilaporkan stabil dan masih dalam pemantauan rapi oleh sepasukan pakar peru-batan di hospital tersebut.

Terkini: Aqilah sudah boleh bercakap

Bukit Mertajam: Mngsa yang terse-lamat dalam kejadian keracu-nan karbon monoksida, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, akan dipindahkan ke wad biasa jika keadaan kesi-hatannya bertambah baik.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, polis dimaklumkan mngsa kini sudah boleh bercakap walaupun masih tidak lancar.

“Nor Aqilah tidak boleh bangun lagi tetapi dia sudah boleh bercakap walaupun tidak lancar. Mngsa juga sudah boleh makan, tetapi setakat ini dia hanya dapat menikmati bubur nasi.

“Jika keadaannya bertambah baik, maka dia boleh ditukarkan ke wad biasa,” katanya, di sini, hari ini.

Semalam, Nor Aqilah dilaporkan sedar daripada k0ma selepas seminggu menjalani raw-atan di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

PU Azman muatnaik status

Sementara itu menerusi satu hantaran di Instagram, pendakwah dan pelakon Pencetus Ummah (PU) Azman telah berkongsi gambar dengan salah seorang mngsa.

Keempat-empat mngsa adalah pelajar jurusan farmasi di sebuah kolej swasta di Batu Caves, Selangor dan menurut PU Azman beliau pernah hadir memberi ceramah di sana.

Difahamkan gambar beliau bersama arwh Ayuni Shazwanie Shabri diambil sejurus selepas beliau selesai memberi ceramah.

” Kita dikejutkan sehari dua ini dengan kem4tian tiga daripada 4 sekawan kerana terhidu gas karb0n mon0ksida ketika tidur di dalam kereta.

” Yang lebih mengejutkan cik man ialah, salah seorang daripada yang terk0rban pernah ikuti ceramah cik man di kolej arwh (dalam bulatan di foto).

” Cik Man dapat tahu bila sahabat kolejnya send foto ni dan maklumkan tentang trag3di.

” Doakan untuk arwh Ayuni dan dua lagi sahabatnya yang terk0rban.” tulis PU Azman.

Perkongsian PU Azman di Instagram beliau itu telah menarik perhatian pengikutnya apabila meraih lebih 50 ribu tanda suka.

Dalam kejadian 8.30 malam 16 September lalu, empat mngsa iaitu Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri serta dua beradik kembar Nor Adilah dan Nor Aqilah masing-masing berusia 21 tahun, berhenti rehat hingga tertidur dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) di tempat letak kereta stesen minyak di Sama Gagah di Lebuhraya PLUS arah Utara, di sini.

Mereka yang dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Sungai Petani dan Gurun, Kedah, bagaimanapun ditemui dalam keadaan tidak se-darkan diri pada 1 pagi keesokkannya.

Sharifah Fariesha ma-ut di lokasi kejadian manakala Ayuni Shazwanie pula meni-nggal dunia dalam perjalanan menerima rawa-tan di Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Tidak lama kemudian, Nor Adilah dilaporkan men-inggal dunia selepas menerima ra-watan di Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

Manakala, Nor Aqilah dibawa ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Laporan be-dah si-asat ke atas tiga mngsa yang ma-ut mendapati punca kema-tian mereka disebabkan terhidu karbon monoksida hingga menyebabkan keg4galan pelbagai 0rgan berfungsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *