Kisah Rakyat Tempatan Viral

Punca Sebenar Kemat1an kerbau keluarga ‘Mowgli Malaysia’ di kenal pasti

Kerajaan akan membantu keluarga Muhammad Syukur Khamis yang kemtian 50 ekor kerbau peliharaan mereka mengikut kesesuaian dan keperluan semasa, kata Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Ahmad Amzad Hashim.

Katanya kematian haiwan itu yang dipercayai akibat peny-akit hawar berd-arah atau Heamoragic Septicaemia adalah satu perkara yang sangat ser-ius dan perlu diberi perhatian segera bagi mengelakkan jangk-itan ke kawasan ternakan yang lain.

Dalam pada itu, bapa Muhammad Syukur, Khamis Jusoh, 64 berterima kasih kepada dua pemimpin tersebut yang meluangkan masa melihat sendiri situasi terbaharu di kandang miliknya tersebut.

“Kami sekeluarga berusaha sebaik mungkin untuk menye-lamatkan baki kerbau yang masih ada … terima kasih kepada semua yang mendoakan dan prihatin dengan kami,” katanya yang mengusahakan penternakan kerbau sejak 50 tahun lepas.

Muhammad Syukur mula terkenal apabila gambar-gambar yang menampilkan kemesraannya dengan lebih 100 ekor kerbau peliharaan keluarganya tular, selain gambar tersebut turut tersenarai sebagai antara 20 yang terbaik dunia.

Tidak dibenar keluar kandang

“Keutamaan sekarang ialah memastikan kerbau ternakan keluarga ini tidak keluar dari kandang dan tidak bercampur dengan haiwan peliharaan penternak lain,” katanya kepada pemberita ketika meninjau kandang kerbau milik keluarga remaja yang terkenal dengan gelaran ‘Mowgli Malaysia’ itu di Kampung Kubang Bujuk, Kuala Terengganu hari ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, Ariffin Deraman berkata kerajaan negeri juga akan menyalurkan bantuan melalui Tabung Be-ncana untuk meringankan urusan keluarga tersebut.

Dalam pada itu Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu, Dr Mohd Termizi Ghazali berkata, orang ramai diharap memberi kerjasama dengan tidak memasuki kawasan kandang kerbau itu.

“Ada ba-kteria HS dalam kandang kerbau itu. Kehadiran orang ramai selain penternak lain boleh menjadi pu-nca penu-laran HS ke lokasi lain.

“HS cepat mere-bak sekiranya tidak dikawal, kami bim-bang ternakan pertenak berhampiran pula yang akan dise-rang penya-kit sama,” katanya.

Termizi berkata, pihaknya juga akan memberi taklimat berkaitan HS kepada penduduk setempat serta penternak lain di Kampung Banggol Katong.

“Sudah terlewat sekiranya kita mahu memindahkan ternakan ke kawasan lain kerana dib-imbangi ternakan itu sudah mengh-idap HS.

“Bukan semua ternakan dijan-gkiti HS terus ma-ti kerana ia bergantung kepada anti-bodi ternakan juga.

“Ternakan yang mempunyai an-tibodi yang kuat akan mengambil masa untuk ma-ti tetapi ia tetap menjadi pemb-awa HS dan boleh menja-ngkiti ternakan lain,” katanya.

Menurutnya, pihaknya berharap penternak tidak memindahkan ternakan dari kawasan yang mempunyai kes HS ke kawasan lain dalam tempoh terdekat.

“Sebaiknya, kurung ternakan di kandang ternak masing-masing dan hadkan kedatangan orang luar ke kandang,” katanya.

Sementara itu, Khamis Jusoh, 64, berkata, dia akur dengan arahan penutupan kandang kerbau oleh JPV Terengganu.

“Tindakan penutupan kandang kerbau dibuat untuk kebaikan semua bagi meng-elak HS mere-bak ke kawasan lain.

“Cuma sebagai penternak, saya kasi-hankan kerbau yang berada di kandang itu kerana berada di tengah p4nas, maklumlah tak boleh keluar dan kandang pula tidak berbumbung.

“Kebiasaannya, jam 7 pagi, semua kerbau dilepas untuk berendam dalam air dan lumpur berhampiran, namun sekarang, kerbau terkurung dalam kandang,” katanya.

Sumber : Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *