Kisah Rakyat Tempatan Viral

Nyonya ni calar kereta org lepas tu x nk mengaku. Sekali tgk CCTV

Maksud sebenar kemampuan memiliki kereta boleh terbahagi kepada 3. Yang pertama, mampu bayar. Kedua, mampu tanggung kos maintenance. Ketiga dan ramai abai adalah mampu untuk parking di tempat betul.

Contohnya berapa ramai antara kita punya masalah hidup di area perumahan teres dengan parking space yang agak limited. Jiran depan pulak mampu beli kereta banyak, tapi tak mampu bab parking. Penyelesaiannya, parking depan rumah kita.
Terjadi siang tadi. Begitulah kes yang terjadi ini sampai kereta kena caalar

14/9/2020 lebi kurang jam 1.40ptg ke 2.10
ptg

Sewaktu saya membuka pelamin rumah custemer x sampai 1/2 jam pun.. saya parking kereta berhadapan rumah asoo ini.. TAPI tidak lah sampai menghalag pintu pagar rumah aso ni.. masi luas lagi jika kereta nak masuk ke rumah dia..

Ini Asoo telah menguris kereta kawan saya mengunakan benda tajam

Aso ni mempertahankan diri nye betul, kerana parking kete menghalang rumahnye…
Memang cibai dah cakap baik2 dia tetap salah kan kite jugak Wahal terbuti dia keluar dari rumah mengoris kete orang..
S1ial la kan.

Bukan nak mengaipkan aso ni.. Tapi kene ambil tindakan lah di atas kesombongan dia dan berlagaknye dia dgn masyarakat di sekiling (Jiran tetanga)

Credit to Abbyklan

Melalui video yang di kongsi berlaku sedikit pentengkaran antara merea. Melalui rakaman CCTV juga jelas menunjukkan auntie tersebut bertindak mengor3s kereta

Berikut pula reaksi dari netizan. Rata-rata dari mereka menyal4hkan kedua-dua pihak

Apa-apa pun di harapakan kedua-dua pihak dapat menyelesaikan perkara ini dengan harmoni.

Adab hifup berjiran perlulah bertolak ansur. Pemilik kereta sepatutnya meminta izin tuan tumah terlebih dahulu jika terpaksa meletakkan kereta di hadapan rumah.

Manakala tuan rumah pula perlulah menasihati dahulu sebelum mengambil apa-apa tindakan sendiri untuk mengelakkan sebarang konflik

SALAH KE JIRAN PARKING DEPAN RUMAH KITA?

Memang salah! Mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987, sekiranya seseorang mengganggu lalulintas atau menyusahkan pengguna jalan raya yang lain boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 1 tahun atau denda sebanyak RM 1000.

APA NAK BUAT?

Mula-mula ambik gambar atau video sebagai bukti. Pastikan nampak dengan jelas no plat kereta. Lagi bagus kalau ada video yang menunjukkan tu memang kereta jiran yang tak tahu malu. Kedua, anda boleh call atau report masalah yang anda hadapi kepada pihak berkuasa tempatan. Contohnya macam MBPJ, MPAJ tu. Biasanya pihak mereka akan bagi saman je untuk permulaan. Paling tak pun clamp tayar.

KALAU JIRAN MASIH DEGIL?

Masih degil? Pulas telinga! Sekiranya jiran masih berkeras, pihak berkuasa tempatan akan menyarankan anda untuk membuat report polis mengikut Seksyen 48 (RTA 1987). Apa yang pihak polis akan buat ialah ‘melawat’ jiran anda kerana telah membuat kesalahan parking sesuka hati. Mungkin anda cakap habis la silaturahim sesama jiran tetangga kalau dah melibatkan polis. Kan? Namun, anda juga punya hak. Kalau dah tahap degil atau orang panggil jenis tak faham bahasa ni memang susah.

Suka “Cop Parking”? Lapor Terus Kepada JPJ Ikut Whatsapp.
Pakai kon, pasu bunga atau kerusi pun ada.

BOLEH KE KITA BUAT TINDAKAN SENDIRI?

Source: dailymail.co.uk

Anda mesti pernah rasa nak buat macam gambar di atas kan? Mat saleh kata ‘sweet revenge’ gitu. Kalau di negara luar, keadaan ni memang agak normal di mana mereka buat hukuman mereka sendiri. Namun syukur di Malaysia, kita masih ada tatasusila. Anda cuma perlu rilex, chill dan report polis. Habis cerita. Jiran nak ajak bergaduh ke tu belakang punya cerita. Kalau rasa tak selamat pasang CCTV kat area rumah tu. Bukan apa, banyak kes orang yang nampak normal tapi ada masalah mental sekarang ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *