Tempatan Viral

“Saksi nampak mngsa lari dan lompat dari… “-KP Johor Update Kes anggota mati, TDM

Johor Bahru: Seramai 10 saksii sudah diambil keterangan berhubung kem-atian anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas dipercayai terju-n dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, ia membabitkan dua pegawai ATM, tujuh anggota pangkat rendah ATM serta seorang awam.

Katanya, laporan awal be-dah siasat mendapati tiada kece-deraan fizikal dan pend-eraan yang boleh dikaitkan dengan kem-atian Allahy4rham Abdul Aziz Aznam, 20.

“Laporan awal be-dah siasat mendapati tiada kece-deraan luar atau tiada unsur-unsur j3nayah, polis masih lagi menunggu laporan penuh makmal.

Mgsa Lari dan lompat

“Setakat ini itu yang kita ada. Ia termasuk keterangan daripada seorang saksi juga anggota tentera yang nampak mngsa lari dan lompat dari tingkat tiga,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata, siiasatan polis mendapati mngsa dipercayai lari daripada tugas selama 218 hari iaitu selepas dia tamat latihan asas ketenteraan, kemudiannya mengikuti latihan asas komando pasukan Grup Gerak Khas (GGK) ATM.

“Mungkin di situ ada isu berkaitan dengan daya tahan untuk melalui kursus-kursus yang l4sak, mungkin situ ada tek-anan psikologi, memang latihan pasukan khas ini agak lasak,” katanya.

Terdahulu, pada 29 Ogos lalu, Abdul Aziz mengalami kece-deraan par4h di kepala dan badan selepas dipercayai cuba membun-uh diri dengan terju-n dari tingkat tiga bangunan kediaman di Kem Majidee, Batu Pahat.

Mangsa dir4wat di Unit R4watan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, namun menin-ggal dunia kira-kira jam 2.30 petang, 6 September lalu.

Kemti4n anggota: Pegawai, anggota TDM belum dipanggil

Kuala Lumpur: Tiada mana-mana pegawai atau anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) yang dipanggil setakat ini bagi membantu siiasatan polis berhubung kes k3matian Prebet Abdul Aziz Aznam pada 28 Ogos lalu, kata Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Beliau berkata, pihaknya terbuka untuk menyerahkan mana-mana warga TDM sekiranya dipanggil serta disyaki terbabit dalam kes kematiian berkenaan.

“Sekiranya timbul keraguan apa-apa unsur dalam siiasatan berhubung kematiian Allahyarham semestinya pihak polis akan memanggil mana-mana warga TDM yang terbabit.

“Buat masa ini belum (dipanggil), dan kami tidak boleh mendahului (nya) kerana ia akan mengganggu siiasatan polis kemudian.

“Banyak prosedur perlu dilalui… Jika ada kes ketidakadilan terhadap Allahyarham maka yang terbabit perlu bertanggungjawab,” katanya kepada Bernama pada Majlis Penyerahan Kereta Peronda Kor Polis Tentera Diraja di Pusat Latihan Polis Tentera (Pulapot) di sini, hari ini.

Pada 7 September lalu, Bernama melaporkan seorang anggota tentera meni-nggal dunia selepas dipercayai terjuvn dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Johor.

Kejadian itu mengakibatkan anggota tentera terbabit mengalami keced-eraan parah pada bahagian kepala dan dira-wat di Wad Unit Rawat-an Rapi (ICU), Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) di Johor.

Terdahulu, TDM menerima sebanyak 40 kereta peronda jenis Honda Civic untuk kegunaan pasukan keselamatan itu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *