Hiburan Tempatan Viral

Sebelum bergelar senator, Ras Adibah makan nasi dgn garam, minum air paip selama 6 tahun

Senator Ras Adiba Radzi meluahkan rasa kecew-anya apabila banyak kemudahan awam yang dikhaskan oleh orang kelai-nan up-aya (OK-U) digunakan pihak yang tidak berhak dipercayai berpu-nca kepada tia-danya pengu-atkuasaan.

Menyifatkan perkara tersebut sebagai “tidak sabar nak jadi OK-U,” Ras Adiba berkata ramai yang ingin mengetahui status dan pencapaian pelan induk aksesibiliti yang diperkenalkan oleh kerajaan dan adakah ia akan diteruskan atau sebaliknya.

“Ketika ini aksesibiliti kemudahan dalam dan luar bangunan serta ruang awam di setiap kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) masih tidak memuaskan. Banyak lagi kemudahan awam yang tidak mesra OK-U.

“Bukan itu sahaja, kemudahan kami sering disalah-gunakan oleh orang bukan OK-U seperti meletak kenderaan di parkir kami, menjadikan tandas kami sebagai stor simpan dan sebagainya.

“Ia seolah-olah ramai di luar sana tidak sab4r menjadi sebahagian daripada kami, tidak sab4r nak jadi OK-U.

“Jelas, tidak ada penguatkuasaan adalah punca utama berlakunya perkara seperti ini,” katanya di Dewan Negara ketika membahaskan ucapan menjunjung kasih kepada Yang di-Pertuan Agong.

Tambah Ras Adiba, dia juga meminta kerajaan menaik taraf kemudahan asas dan infrastruktur di insitutsi pengajian tinggi dan sekolah secara berperingkat.

Menyentuh mengenai isu sektor pekerjaan dan pengan-gguran dalam kalangan OK-U, senator mewakili OK-U di Dewan Negara itu berkata syarikat swasta wajar memberi peluang kepada golongan terbabit bekerja.

Tambahnya, matlamat kerajaan dalam memastikan 1 peratus OK-U dalam kerajaan juga masih tidak dicapai walaupun sudah tiga dekad berlalu sejak ia dinyatakan.

“Saya sendiri mengalami diskrimi-nasi dan disisihkan selama enam tahun selepas menjadi OK-U.

Makan nasi dgn garam,minum air paip

“Majikan lama saya tidak memberi saya peluang untuk saya kembali berkhidmat. Mungkin kerana saya tidak seperti dahulu – tidak boleh berdiri, tidak boleh bergerak dan mungkin tidak semanis dahulu.

“Suk-ar saya bukan kepalang.. saya hanya makan nasi bercampur garam dan meminum air paip selama enam tahun,” katanya.

Ras Adiba Radzi Bvka Tudung Selepas Dilantik Jadi Senator?

Selepas dilantik menjadi senator di Dewan Negara, Ras Adiba Radzi didakwa kembali membvka tudung.

Bagaimanapun bekas personaliti televisyen itu menyangkal dakwaan terbabit.

Katanya sebelum ini dia tak pernah bertudung, hanya mengenakan turban atau skaf sahaja untuk menutup kepalanya.

“Saya tidak pakai tudung. Saya cuma kenakan skaf atau turban sahaja. Semoga saudari dilin-dungi Ilahi selalu dan diberikan pedoman senantiasa,” komennya.

Sebelum ini dalam kemas kini di Intagramnya, Ras tampil dengan imej menutup kepala dan kebanyakannya menggunakan gaya lilitan turban.

Sejak tahun 2013 lagi, Ras tampil dengan imej berturban ketika membaca berita di saluran TV tempatan.

Ras berkahwin dengan seorang ahli perniagaan, Mohamed Azam Ali pada Mac 2019.

Beliau juga merupakan Presiden Or-ang Ku-rang U-paya (O-KU) Sentral telah mengangkat sum-pah sebagai senator Dewan Negara pada 20 Mei 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *